Rozdělení vín v České republice

Rozdělení vín v České republice

Systém dělení vín v ČR vychází z vyzrálosti hroznů, stanovené měřením obsahu cukru v hroznové šťávě v době sklizně. Zkratka °NM znamená stupeň normalizovaného moštoměru, kdy 1°NM představuje 1 kg cukru ve 100 l hroznového moštu.


Víno – nejnižší kategorie vín z hroznů vyprodukovaných v kterékoliv zemi EU.


 

Zemské víno – víno vyrobené z tuzemských hroznů o cukernatosti minimálně 14°NM. Může být označeno názvem oblasti, ročníkem a odrůdou.

 

 

Jakostní víno - víno vyrobené pouze z tuzemských hroznů o cukernatosti minimálně 15°NM. Výroba musí probíhat v té vinařské oblasti, kde byly hrozny sklizeny. Lze jej opatřit dovětkem:

 

... odrůdové – víno vyrobené z hroznů nebo hroznového moštu nejvýše tří odrůd.

... známkové – víno vyrobené smísením vinných hroznů, hroznového moštu nebo vín podle stálé receptury.

 

 

Jakostní víno s přívlastkem – hrozny musí splňovat všechny požadavky na výrobu jakostního vína a navíc musí pocházet z jedné vinařské podoblasti. Nesmí se nijak doslazovat!

 

…kabinetní víno – lehčí, suché, příjemně pitelné víno. Vyrábí se z hroznů, které dosáhly cukernatosti minimálně 19°NM.

 

...pozdní sběr – kvalitní suché či polosuché víno vyrobené z hroznů sklizených při minimální cukernatosti 21°NM.

 

...výběr z hroznů – plné extraktivní víno s vyšším obsahem alkoholu a někdy též s vyšším obsahem zbytkového cukru. Vyrábí se z hroznů, které vyzrály na nejméně 24°NM.

 

…výběr z bobulí – plné a extraktivní, polosladké či sladké víno. Vyrábí se z hroznů, které dlouho zrály na vinici a dosáhly cukernatosti alespoň 27°NM.

 

…ledové víno – vzácné, velmi sladké víno. Vyrábí se lisováním zmrzlých hroznů, které se sklízejí při teplotě maximálně -7°C a získaný mošt musí mít minimálně 27°NM. Hrozny při lisování nesmí rozmrznout a protože část vody zůstává v bobulích ve formě ledových krystalků, vylisovaná šťáva je velmi koncentrovaná.

 

… slámové víno – velmi sladké víno se vyrábí z dobře vyzrálých hroznů, které se nejméně 3 měsíce po sklizni dosoušejí na podložkách ze slámy či rákosu nebo jsou zavěšeny v dobře větraném prostoru. Tím se z bobulí odpaří část vody a ve šťávě se koncentrují extraktivní látky. Získaný mošt musí dosahovat minimálně 27°NM. Lisovat lze již po 2 měsících, pokud cukernatost moštu dosáhne min. 32°NM.

 

...výběr z cibéb – velmi extraktivní, sladké a vzácné víno, které se vyrábí z hroznů o cukernatosti minimálně 32°NM. Bobule v těchto hroznech se díky extrémně dlouhé době zrání většinou změnily na hrozinky, tzv. cibéby.



Zpět na články...



Vinotéka Sedlčany